top of page
logo.jpg

''Εκπαίδευση είναι η βαθμιαία ανακάλυψη της άγνοιας'' (Will Durant)

4ετές Πρόγραμμα Προσέγγισης στη Συνθετική - Συστημική/Οικογενειακή Θεραπεία

Με χαρά σας καλωσορίζω στο επιμορφωτικό πρόγραμμα του Κε.Σ.Συ.Θ. (Κέντρο Συνθετικής Συστημικής Θεραπείας)!

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο 4ετές πρόγραμμα προσέγγισης που σκοπό έχει την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που διέπουν την ανθρώπινη ύπαρξη μέσα από ένα συστημικό πρίσμα. Πιο συγκεκριμένα, το Κε.Σ.Συ.Θ. αντιμετωπίζει τα ανθρώπινα προβλήματα συνθέτοντας μια ποικιλία διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων στα πλαίσια του κονστρουκτιβιστικού τρόπου σκέψης.

Όπως υποστηρίζει ο φιλόσοφος Πλούταρχος, ‘’το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που θα μας ήταν χρήσιμο να ανάψει’’, έτσι το παρόν πρόγραμμα είναι μια συνεχής πρόσκληση διάδρασης μεταξύ της εκμάθησης και της πράξης παρέχοντας στους συμμετέχοντες μια ποικιλία θεωριών και πρακτικής άσκησης.

Μέσα από μία οργανωμένη διαδικασία μάθησης θα δοθούν οι δυνατότητες να δημιουργηθούν γνώσεις, να καλλιεργηθούν ταλέντα, να βιωθούν ικανότητες και να αξιοποιηθούν αποθέματα χρήσιμα και δημιουργικά κατά την διάρκεια της κλινικής πράξης.

Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές είτε έως τις 10/03/2024 (έναρξη Μάριος) είτε έως τις 04/10/2024 (έναρξη Οκτώβριος). Ωστόσο, οι εγγραφές σταματούν, όταν τα τμήματα συμπληρωθούν.

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ιατροί, ψυχολόγοι κ.α.) που ενδιαφέρονται να δουλέψουν με άτομα, ζευγάρια, οικογένειες, ομάδες και παιδιά χρησιμοποιώντας τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες της συνθετικής συστημικής ψυχοθεραπείας.

 

Οι ενδιαφερόμενοι/ες που δεν ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα υπό προϋποθέσεις: π.χ. να έχουν κάνει σπουδές σε κάποιο ανθρωπιστικό/ψυχοκοινωνικό επάγγελμα (π.χ. κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φιλόλογοι, παιδαγωγοί  κ.α.) ή να εργάζονται ήδη στο χώρο της ψυχικής υγείας ή να έχουν κάνει σχετικές μεταπτυχιακές σπουδές.

Διάρκεια και χρόνος

Κατά την διάρκεια του πρώτου έτους, η ύλη παραδίδεται μέσα σε τέσσερις (4) Παρασκευές και δέκα (10) Σαββατοκύριακα. To δεύτερο, τρίτο και τέταρτο έτος, ολοκληρώνεται μέσα σε δέκα (10) Σαββατοκύριακα (ανά έτος) και υπάρχει η δυνατότητα εποπτείας.

Οι ώρες κάθε έτους έχουν διαμοιραστεί με τέτοιον τρόπο ώστε οι συμμετέχοντες να διευρύνουν τόσο τους θεωρητικούς όσο και τους πρακτικούς ορίζοντες τους.

Αναλυτικότερα:

Παρασκευή: 17:00-18:30  (Θεωρία) & 19:00-21:00 (Πρακτική Άσκηση), 4 φορές τον χρόνο (μόνο στο πρώτο έτος).

 

Σαββατοκύριακο: 10:00-11:30 (Θεωρία1), 12:00-14:00 (Θεωρία 2), 15:00-17:00 (Μελέτες Περίπτωσης, Πρακτική ή Ομαδική Δουλειά) & 17:30-18:00 (Αναστοχασμός/Τελικά Σχόλια), 10 φορές τον χρόνο (κάθε έτος).

Δομή & Ευρωπαική Αναγνώριση

Το παρόν πρόγραμμα είναι αναγνωρισμένο τόσο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Οικογενειακής Θεραπείας (European Family Therapy Association – E.F.T.A.) όσο και από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπείας (European Association for Psychotherapy – E.A.P.) καθώς και την Ελληνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας (Ε.Ε.Ψ.Ε.).

Πρώτο έτος: Αρχικά, αναλύονται οι βασικές έννοιες της συστημικής θεραπείας (πλαίσιο, ομοιόσταση, θεωρία του χάους, αρχές επικοινωνίας και συστημάτων κ.α.), του Διαθεωρητικού μοντέλου και των επιπλέον θεωριών που το απαρτίζουν. Στην συνέχεια, γίνεται συζήτηση σχετικά με τις κύριες σχολές της συστημικής θεραπείας (της Ά Κυβερνητική, της ΄Β Κυβερνητική και των Μεταμοντέρνων θεωριών κ.α.). Έπειτα, γίνεται συζήτηση για τα ερευνητικά δεδομένα που υπάρχουν στον χώρο της συστημικής θεραπείας. Τέλος, ακολουθεί ο αναστοχασμός τους έτους.

 

Δεύτερο έτος: Κατά τη διάρκεια του έτους, αναλύονται τα στάδια και η διαδικασία της θεραπείας, περιγράφεται μια μεγάλη σειρά από τεχνικές (παρεμβάσεις), γίνονται συζητήσεις γύρω από τον κώδικα δεοντολογίας, αναλύεται η σχέση της ψυχοπαθολογίας με το Διαθεωρητικό μοντέλο. Έπειτα, γίνεται συζήτηση αναφορικά με τον Εαυτό του Θεραπευτή. Στο τέλος του έτους, ασκείται κριτική πάνω στις θεραπευτικές προσεγγίσεις και ακολουθεί το Σαββατοκύριακο της αξιολόγησης του έτους.

Στο πρώτο μισό του δεύτερου έτος, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν την θεωρία των ομάδων συνεργασίας και στο δεύτερο μισό παρακολουθούν συνεδρίες των εισηγητών πίσω από τον καθρέφτη όπου έπειτα ακολουθεί αναστοχαστική συζήτηση.

Τρίτο έτος: Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να δουλεύουν με τις κλινικές εικόνες (Κατάθλιψη, Άγχος, Διαταραχές προσωπικότητας κ.α.). Επιπροσθέτως, επιτελούν τη πρακτική τους άσκηση είτε ιδιωτικά είτε στον χώρο του ινστιτούτου, ανάλογα με τη δική τους διαθεσιμότητα. Επιπλέον, οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν στην αναστοχαστική ομάδα μαζί με τους εισηγητές τους.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου και του τέταρτου έτους, η εκμάθηση των κλινικών εικόνων γίνεται ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα και η εποπτεία (ομαδική ή ατομική) μια φορά τον μήνα ή περισσότερες, ανάλογα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων.

Τέταρτο έτος: Στο τελευταίο έτος δίνεται βάση στην ομαδική θεραπεία, στην θεραπεία ζεύγους, στην οικογενειακή θεραπεία, στη θεραπεία της ψύχωσης και σύνθετων κλινικών εικόνων. Δίνεται ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση στην ψυχοθεραπεία και διάγνωση των παιδιών με αυτισμό, κοπρολαγνεία, επιλεκτική αλλαλία κ.α. καθώς και στο πως η οικογένεια επηρεάζει/συντηρεί την προβληματική κατάσταση.

Πρακτική άσκηση:

Η συμμετοχή σε θεραπευτική ομάδα «πίσω από τον καθρέφτη», αναστοχαστική ομάδα, ανάληψη περιστατικών (υπό άμεση και έμμεση εποπτεία) πραγματοποιείται από το 2ο έως και το 4ο έτος σε συνεννόηση με τον/την κάθε εκπαιδευόμενο/η και ανάλογα με τις δυνατότητές του/της. Οι εν λόγω δράσεις δεν πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αλλά προσαρμόζονται ανάλογα με τις χρονικές διαθεσιμότητες των συμμετεχόντων.

Άμεση και Έμμεση κλινική εποπτεία

Καθώς οι συμμετέχοντες/ουσες επιτελούν ζωντανές συνεδρίες, στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης, εποπτεύονται σε ζωντανό χρόνο και λαμβάνουν άμεση ανατροφοδότηση.

Κατά την έμμεση εποπτεία, οι εκπαιδευόμενοι/ες εποπτεύονται από το υλικό που θα έχουν συλλέξει είτε από την πρακτική άσκηση τους είτε από τη δουλειά τους.

Σύγχρονες Μέθοδοι Αξιολόγησης    

  1. Σε κάθε έτος, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ανακεφαλαιώσουν και να μάθουν την διδακτέα ύλη μέσα από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι (application για το κινητό) που έχει φτιαχτεί από την επιστημονική ομάδα του κέντρου. Μπορείτε να βρείτε την Demo Version του στο play store με το όνομα Psycho Quest Trial Version και στο app store με το όνομα Psycho Quest

  2. Για να ολοκληρώσει κάποιος/α το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει συμμετάσχει στο 80% των διαλέξεων κάθε έτους.

  3. Εφευρετικοί τρόποι παρουσίασης της διδακτέας ύλης (παιχνίδα ρόλων, θεατρικές παραστάσεις κ.α.).

  4. Κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να έχουν ολοκληρώσει α) την πρακτική τους άσκηση, β) την συμμετοχή τους στην ομάδα πίσω από τον καθρέφτη, γ) την συμμετοχή τους στην εποπτεία.

*Αν κάποιος/α εκπαιδευόμενος/η το επιθυμεί, μπορεί να παρακολουθήσει μόνο το θεωρητικό κομμάτι της εξειδίκευσης, χωρίς την πρακτική άσκηση, λαμβάνοντας στο τέλος μια βεβαίωση συμμετοχής.

 

Χώρος υλοποίησης

Το πρόγραμμα προσέγγισης υλοποιείται στον ψυχοθεραπευτικό χώρο του Κέντρου Συνθετικής Συστημικής Θεραπείας, στη Θεσσαλονίκη (Άρη Βελουχιώτη 5, Πλατεία Αμπελοκήπων).

Σύγχρονες υποδομές

Το κέντρο παρέχει όλα τα απαραίτητα μέσα και την τεχνική υποδομή (κατάλληλους  χώρους και εξοπλισμό), ώστε να υποστηρίξει τόσο τη διδακτική όσο και την κλινική  διαδικασία. Το κέντρο έχει διαμορφωθεί με τις προδιαγραφές ενός ‘’έξυπνου’’ γραφείου, διαθέτοντας πολλές και διαφορετικές ‘’έξυπνες’’ συσκευές. Είναι εξοπλισμένο με κλειστό σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής, και σύγχρονα  οπτικο-ακουστικά μέσα για τη διεξαγωγή των θεωρητικών και πρακτικών σεμιναρίων (κάμερες με ανάλυση 2K, τηλεόραση 4K UHD, κατάλληλη διαρρύθμιση κ.α.).

Ομάδα Έρευνας και Ομάδα Μελέτης

Το κέντρο παρέχει ομάδα μελέτης & έρευνας. Η συμμετοχή τόσο στις ερευνητικές δράσεις όσο και στην ομάδα μελέτης είναι προαιρετική και οι συμμετέχοντες μπορούν να συμμετέχουν σε όσα project επιθυμούν.

Βιβλιοθήκη

Το κέντρο διαθέτει επίσης μια πλούσια βιβλιοθήκη που ανανεώνεται συνεχώς, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι ψηφιοποιημένο, αποτελούμενη από άρθρα, βιβλία και περιοδικά.

Παρακολούθηση μέσω διαδικτύου

Στα άτομα που θα ήθελα να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα και βρίσκονται εκτός Θεσσαλονίκης, παρέχεται η δυνατότητα να το παρακολουθήσουν μέσω διαδικτύου. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα ασύγχρονης παρακολούθησης για το 20% της διδακτέας ύλης.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Τηλεφωνική επικοινωνία στον αριθμό 6978565825 ή αποστολή mail στο integrativesystemic@gmail.com

* H απευθείας ένταξη σε κάποιο από τα επόμενα εκπαιδευτικά έτη είναι δυνατή, εφόσον ο/η εκπαιδευόμενος/η έχει ολοκληρώσει τα προηγούμενα εκπαιδευτικά έτη, στο πλαίσιο κάποιου άλλου εκπαιδευτικού ινστιτούτου συστημικής θεραπείας.

Για όποιον/α ενδιαφέρεται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μπορεί να αποκτήσει τον οδηγό σπουδών στέλνοντας mail στο integrativesystemic@gmail.com

Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές είτε έως τις 04/10/2024 (έναρξη Οκτώβριος) είτε έως τις 25/04/2024 (έναρξη Μάιος)

Επικοινωνία

Άρη Βελουχιώτη 5, Πλατεία Αμπελοκήπων (Θεσσαλονίκη)

τηλ: 697 856 5825

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα               10:00 - 22:00

Τρίτη                   10:00 - 22:00

Τετάρτη               10:00 - 22:00

Πέμπτη               10:00 - 22:00

Παρασκευή         10:00 - 22:00

Σάββατο              10:00 - 20:00

Κυριακή                 Κλειστά

bottom of page